Expressió Artística

Aquest espai té la funció de donar difusió als treballs plàstics que elaboren els alumnes de l'IES Sineu a les assignatures del Departament de Dibuix del Centre

    Alumnes de 1r de batxillerat que cursen les assignatures de Volum i Dibuix Tècnic van realitzar recentment una sortida a la UIB, en concret a l'edifici del Rectorat, on van assistir a un interessant taller d'utilització d'instruments de dibuix i màquines prefotogràfiques.

Es tracta d'una col·lecció molt curiosa d'alguns artilugis que el ser humà ha anat inventat al llarg del temps per mirar de representar la realitat de manera exacta. Una obsessió per conquerir el món tridimensional que sempre ens ha rodejat i que va culminar en la invenció de la fotografia. L'interès per la perspectiva d'autors com el venecià Canaletto van eixamplar els coneixements que fins llavors es tenien de l'òptica i la reflexió de la llum, tot per tal d'aconseguir una interpretació fidedigna de la realitat.

En la segona part de la sortida, els nostres alumnes van entrar dins el laboratori fotogràfic i de la ma de Joan Carles Oliver i Maria Sebastián professors de la Facultat d'Història de l'Art van poder veure el procés de revelat tradicional d'una fotografia.

Una divertida experiència que ens permet agafar distància en relació al que representa el món de la fotografia avui en dia en comparació amb els seus orígens.


  

 

Dins del programa  “Jugam amb l’elit” del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, hem pogut gaudir de la presència de na Brigitte Yagüe a l'IES Sineu. A la seva carrera esportiva, l'ex-lluitadora de taekwondo malloquinaha aconseguit, entre d'altres, tres ors, dues plates i un bronze en els Campionats del Món, així com quatre ors, una plata i un bronze en els Campionats d'Europa. En una ocasió ha guanyat la Copa del Món i ha estat set vegades campiona d'Espanya. Als Jocs Olímpics de Londres va aconseguir la medalla de plata. Però no només ens ha xerrat de la seva vida esportiva sinó de tot allò que l'envolta. Els sacrificis, els entrenaments, el centre d'alt rendiment esportiu, la preparació psicològica, les motivacions inicials, les sortides professionals una vegada acabada la vida esportiva i la importància de tenir clar quins són els vertaders valors de l'esport han estat elements presents a la xerrada a la que han participat l'alumnat de 4t. d'ESO del nostre centre. Moltes gràcies per la visita.


  

 

Els alumnes que cursen l'assignatura d'Educació Plàstica de 4t d'ESO han realitzat una visita a la Fundació Miró de Palma.

La primera part de la visita va consistir a conèixer la figura singular d'aquest artista universal (Joan Miró), visitar el «taller Sert» on va fer feina els darrers anys de la seva vida i els estudis de gravat «Ca'n Boter», tots ells edificis annexes a la fundació i museu de l'autor.

A continuació, les educadores van fer passar els nostres alumnes a l'auditori del museu, on van impartir la part teòrica del taller «Debonatinta», consistent a explicar les diferents tècniques de gravat més utilitzades pels artistes de totes les èpoques (xilografia, linòleum, punta seca, aiguafort, serigrafia, etc), amb exemples de cada tipus i explicació de les eines i materials emprats.

Finalment, a la tercera part de la sortida van ser els propis alumnes els que van experimentar cadascuna d'aquestes tècniques a una aula taller habilitada per a tal fi. Actualment, segueixen treballant a classe, com a treballs del segon trimestre les diferents tècniques d'obra gràfica descobertes a la sortida.


  

 

Dilluns 18 de novembre de 2019 va tenir lloc la primera sortida del curs organitzada pel departament de Plàstica i Visual. Van anar al LADAT Studios (Laboratori d'Animació Digital i Tecnologies Audiovisuals) situat al Parc Bit, Palma.

Un total de 36 alumnes que cursen les optatives EPV (4t ESO) i Volum (1r Batxillerat) van poder escoltar una xerrada en relació a la feina de creador de dibuixos animats i videojocs, van recórrer les instal·lacions, visitar una exposició del món de l'animació digital i finalment participar a un interessant taller d'Stop-motion (animació fotograma a fotograma) tot fent servir les eines especialitzades que tenen al centre.

Tant el taller, que els va permetre conèixer (i fins i tot concebre) com es realitza una pel·lícula de dibuixos animats, així com la visita a les aules específiques i espais de creació com ara el laboratori de sò o l'espectacular sala de Croma, van significar una interessant experiència per als alumnes, alhora que els va obrir un possible futur camí d'aprenentatge i encaminament professional..

Text i imatges: Vicent Vila.

 

 

 

 

 

 

L'alumnat de 3r. d'ESO B ha finalitzat amb una performance al mercat de Sineu i una cerimonia al museu d'Es Baluard el seu projecte de cos i gènere. Aquest projecte neix de la iniciativa del CEP de Palma, de l'IB-Dona i del Museu d'Es Baluard i de la implicació dels departaments d'Educació Plàstica i Visual, Geografia i Història i Biologia i Geologia a 3r. ESO B. Els alumnes han anant treballant la qüestió del cos i del gènere des de diferents punts de vista i com ens afecta a tots i totes a les nostres societats i han realitzat una proposta activa per canviar alguns d'aquests efectes i les nostres pròpies idees.